Eksperimentelle humler fra Polish Hops

For noen uker siden hadde vi besøk av den polske bryggeren Dawid. Med seg hadde han fire ulike nye humletyper fra Polish Hops. Han utfordret oss til å brygge med disse nye humletypene. Det var veldig spennende å jobbe med disse unike, moderne humlene. For å gi en kjapp innføring i humle kan vi se på de store linjene som skiller ulike humletyper fra hverandre.

De klassiske europeiske

De klassiske amerikanske

De moderne humletypene

Alle disse har unike karakterer som kommer fra prosess, jordsmonn og genetisk sammensetning.  De klassiske europeiske har ofte lavt alfasyreinnhold 3-5%, smak og aroma av urter, krydder og blomster. Den tradisjonelle europeiske prosessen innebærer også å tørke humleblomstene lengere enn det som gjøres i USA. Dette fører til at humlen får en enda skarpere og lysere grønn farge samt at de har litt mindre potent smak og aroma. Eksempler på disse humlene er, Saaz, Hallertau-varianter og Spalt.

De klassiske amerikanske humlene har ofte preg av sitrus, furu og annet treverk, sevje, blomster og grapefrukt. Amerikanske humler har som regel et høyere oljeinnhold enn europeiske, den kortere tørketiden er også med på å gjøre humlen mer potent. Typiske varianter, Cascade, Chinook, Willamette, Cluster

De moderne humlene dyrkes både i USA og i Australia og New Zealand. Disse kjennetegnes av intens fruktig, tropisk og sitrusaktig smak. Noen av disse har også veldig spesielle smaker som kan stikke seg ut i andre retninger. De har ofte veldig høyt oljeinnhold og er derfor ganske potente. Typiske varianter, Citra, Mosaic Ekuanot, Nelson Sauvin, Galaxy.

De polske humlevariantene vi fikk fra Dawid gjennom Polish Hops var Iunga, Marynka Surowiec, Vermelho og Zibi

Lunga har en tydelig karakter av mint, urter og treverk.  Den mest klassiske av variantene vi prøvde. Zibi er veldig fruktig og minnet oss litt om hubba bubba, med søte fruktige smaker og et hint av sitrus. Marynka Surowiec har en behagelig aroma av limeskall, sitron og krydder. Vermelho opplevde vi ganske lik som Zibi, mange fruktige smaker. Det som stakk seg mest ut med Vermelho var antydningen til ananas.
 

Det var en spennende utfordring å jobbe med humletyper som inntil nå har vært helt ukjent for oss. Vi ser gjerne for oss å også i fremtiden kunne benytte oss av nye og eksperimentelle europeiske humlevarianter. De kan by på en annen kompleksitet enn de amerikanske, selv om de er mindre potente og har en mindre fruktig, men til gjengjeld mer kompleks karakter.

 

Growler Fill Specials - hva betyr egentlig det?

For et par uker siden lanserte vi det nye konseptet for Growler Fill, med øl brygget eksklusivt for dem som fyller Growlers. Målet er å rendyrke opplevelsen med å fylle Growlers Fordelene ved å brygge eksklusive øl for Growlers er mange:

  1. Alltid ferskt øl. Spesielt for øl med mye humle er det viktig å nyte ølet så ferskt som mulig, siden de deilige smakene av humle vil avta når ølet lagres.
  2. Lansering av nye øl vil skje mye oftere. Hver gang en tank er tom, kobler vi oss på neste tank, som inneholder et nytt øl brygget eksklusivt for Growlers.
  3. Mer miljøvennlig, fordi vi alltid fyller Growlers direkte fra tank. Dermed slipper vi all emballasje. Og Growleren brukes som kjent om igjen og om igjen.
  4. Mindre ventetid, fordi vi kun skal fylle én sort og fordi rett fra tank er den aller beste, raskeste måten og tappe ølet på.

Imperial Organic Yeast


Portland er på mange måter bryggeriets andre hjemby. Der har vi møtte utrolig mange dyktige folk og smakt masse bra øl. Vi har alltid ønsket å ta en del av Portland med oss hjem til Tromsø. Det har vi gjort blant annet gjennom å kjøpe bryggeriutstyr bygget i Portland, brygge øltyper inspirert av Portland, bruke humle som dyrkes i Oregon og Washington. Nå har vi endelig også fått tak i gjær fra Portland. Nemlig A38 Juice fra Imperial Organic Yeast.

WLP090 San Diego som har vært vår husgjær siden starten en en veldig clean gjær som setter lite preg på ølet og lar de andre ingrediensene dominere smaksbildet. A38 Juice er en gjærtype som er enda fruktigere og produserer enda flere ester under gjæringsprosessen som gir en rekke ulike fruktige smaker til ølet.  Vi håper at de fruktige smakene fra gjæra skal spille på lag med de fruktige smakene fra humla og løfte våre fruktige IPA og Pale Ale til nye høyder.

Det første ølet med A38 Juice er vårt samarbeidsbrygg med Monkey Brew som ble brygget torsdag 16 mars.  Samarbeidsbrygget blir tilgjengelig på utesteder i Tromsø og Trondheim om drøye to uker. 

LupuLN2™ - Lupulin Humlepulver

En humlerevolusjon fra YCHHOPS.


Vi har fått tak i et helt fantastisk nytt humleprodukt. Det lages ved at humleblomsten fryses før lupulinet og plantematerialet skilles fra hverandre. Dette gjør at man får et mye mer potent humleprodukt som er helt rendyrket. Det inneholder kun lupulin - den delen av humleblomsten som inneholder alle de essensielle oljene, bitterstoffene og aromaene. Siden alt plantematerialet er fjernet får man ingen gressaktige, snerpende smaker, selv når man bruker masse humle.

Pilotprosjektet til YCHHOPS har kommet frem til at man kan oppnå en mer intens og juicy humlekarakter ved bruk av lupulin-pulver.

Det kommer en rekke øl med lupulin-pulver fra oss fremover, nye varianter så vel som gamle travere.

For den interesserte anbefales det å lese pressemeldingen fra YCHHOPS
 

Humle & Bier

17-18 mars går Humle & Bier - Craft Beer Festival av stabelen på Verkstedet i Tromsø. Vi gleder oss til å være her i år igjen. Det kommer mange spennende bryggerier, blant annet våre venner Monkey Brew fra Trondheim. De kommer opp i god tid før festivalen for at vi skal brygge et samarbeidsbrygg/collaboration. Det blir første gang vi gjør et samarbeidsbrygg med et annet bryggeri og vi gleder oss veldig til det.
 

Under festivalen lanserer vi også et nytt øl som er brygget i samarbeid med Cafe Sånn.